Nieuws van LT Group

Stemming Nederlandse economie redelijk positief

Consumentvertrouwen 6,6 gemiddeld. Waarbij de handel 8,5 bovengemiddeld scoort. De Industrie 3,6 het laagste vertrouwen toont.

Conjunctuur 

Donderdag kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met de jongste cijfers voor het derde kwartaal van 2019: een groei van 0,4 procent van kwartaal op kwartaal, en 1,9 procent op jaarbasis. Ofwel: 1,7 procent als rekening wordt gehouden met de extra werkdag die het kwartaal vergeleken met vorig jaar had.

Elk kwartaal houden wij u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen die wij op de arbeidsmarkt zien. In dit artikel de belangrijkste trends van dit jaar en de veranderingen die het komend jaar verwacht kunnen worden.

Stemming redelijk positief

De stemming onder ondernemers is nog steeds per saldo positief, met een score van 6,6 als saldo van positieve en negatieve antwoorden op vragen over de bedrijvigheid.

Maar waar handel een vertrouwensscore van 8,5 laat zien, toont de industrie slechts 3,6. Uitschieter naar boven is overigens de bouw (15,3, maar wel vóór de stikstofcrisis) en ook zakelijke dienstverlening en informatie en communicatie scoren bovengemiddeld. De consumptieve bestedingen van overheid en burgers deden het in het afgelopen kwartaal beter dan de investeringen.

Bestand tegen mondiale krachten

Hiermee blijkt de Nederlandse Economie goed bestand tegen alle dreigingen die opdoemen. De dreiging komt niet alleen vanuit China, maar op de achtergrond smeult ook de strijd die het Witte Huis met de Europese Unie aanbond. Daarnaast is de vraag rondom Brexit: hard, zacht of alles daartussen, is nog steeds een open vraag.

Het zal zeker hebben bijgedragen aan de ‘industriële recessie’ die Nederland dit jaar doormaakte, waarbij de industriële productie sinds februari elke maand daalde. Dat was per september over, zo bericht het CBS. Voor het eerst groeide de productie weer, met 1 procent op jaarbasis.

De stemming van consumenten leek even af te stevenen op een ravijn: in januari van dit jaar duikelde het consumentenvertrouwen van een saldo van 9 naar 1. Maar na een dieptepunt van -4 in maart schommelt het nu rond de nul.

Dat kan te maken hebben met de blijvend sterke arbeidsmarkt. Het CBS berichtte donderdag dat de werkloosheid weliswaar iets is opgelopen, van 3,3 procent naar 3,4 procent, maar dat dit vooral komt omdat meer mensen naar een baan zijn gaan zoeken. ‘Volledige werkgelegenheid’ is er niet. Maar de instroom van voormalig inactieven – om wat voor reden dan ook – naar de arbeidsmarkt wijst op de huidige krapte.

Al kunnen er geen al te grote conclusies worden getrokken, de combinatie van relatief sterke consumptie en een op het binnenland gerichte bedrijvigheid lijkt goed te passen in het huidige internationale klimaat.

Ook Duitsland beter

Dat geldt in zekere zin ook voor Duitsland. Dat scheerde in het afgelopen kwartaal langs een recessie. De economische groei in het tweede kwartaal is inmiddels omlaag bijgesteld van -0,1 procent naar -0,2 procent. Maar in het derde kwartaal bleek de consument ook hier de redder, en voorkwam dat de economie opnieuw kromp. Er bleek een kleine groei te zijn geweest van 0,1 procent van kwartaal op kwartaal. Voor juichen is het te vroeg: zulke kleine percentages vallen ruim binnen de foutmarges.

Toch valt vooral op hoe lang de huidige hoogconjunctuur al duurt, in contrast met de argwaan die sinds de financiële crisis nog steeds sluimert. Het idee dat recessie ook normaal en mild kan zijn, en niet automatisch weer even dramatisch als destijds, lijkt moeilijk te verdringen. Ook al was er alweer een recessie in 2012, die inderdaad gematigd bleek. Het kan te maken hebben met de nieuwe toestand van lage inflatie en lage rentes waarin de Westerse economie verzeild is geraakt, en met het monetaire beleid dat ongekend soepel is. Aan die sfeer van kunstmatigheid lijkt moeilijk te ontsnappen, en dus ook aan de angst dat als het allemaal fout gaat, het ook flink fout gaat. Maar intussen groeit de welvaart al een jaar of zes, en is vrijwel iedereen die werk wil ook aan het werk.

Het kan altijd slechter….

 

Diensten

LT Group is een management- en detacheringsbureau met diensten als advies, detachering, training en opleiding. Vanuit onze labels Professionals, Academy als Consultancy kan specifiek maatwerk verricht worden.

Onze bedrijfsvoering staat borg voor een persoonlijke aanpak met een meetbaar resultaat. Hiermee maken we veelal het verschil tussen uitzenden en detacheren.
Bovendien heeft LT Group het volledige dienstenpakket in eigen beheer om op alle ontwikkelingen te kunnen inspelen. Heeft hiermee de ambitie meer te zijn dan alleen een verbinding tussen uitdaging en oplossing.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Contact

Postbus 444
2990 AK Barendrecht

085 30 30 299
info@lt-group.org
Privacyverklaring

Contact