Lotte Endendijk

Samen tegen schaarste

Samen tegen schaarste

Is het huidige systeem houdbaar? Moet het anders? Het zijn terechte vragen met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt.

In september 2021 is de werkeloosheid naar 3,1% gedaald. De arbeidsparticipatie is verder gestegen naar een nieuw recordniveau: 71,8%. En met ruim 9,1 miljoen mensen tussen 15 en 75 jaar aan het werk hebben we nu de grootste werkgelegenheid ooit in Nederland.

Daarnaast maken we de impact van vergrijzing mee, geeft ook het CBS aan. Niet alleen veel kennis stroomt het bedrijfsleven uit. Ook de groei van de arbeidsmarkt zal zich naar een krimp omzetten. Nu al zien we sommige functies vervallen en bij andere functies de spanningsindicator weer enorm toenemen.

Wat is er nu nodig?

All hands on deck dus! En zeker niet alleen handen, ook een flexibele houding (ja, ook bij kenniswerkers), de zin om verder te leren, aanpassingsvermogen en openheid. Juist dat is in de nabije toekomst nodig om te kunnen blijven concurreren en de arbeidsproductiviteit op een acceptabel niveau te houden. Hoe creëren we dat?

Laten we juist in deze enorme uitdaging kansen zien om de arbeidsstrategie opnieuw te definiëren, opnieuw in te richten. Met bijvoorbeeld meer houvast en zekerheid in de flexcontracten zoals we die gewend zijn. Maar absoluut mét de mogelijkheid om wendbaar te blijven als werkende (trouwens ook als werkgever).

Dit soort vraagstukken en hervormingen vragen het nodige denkwerk en een out-of-the-box-insteek van alle partijen. Juist hier duiken wij met opdrachtgevers volop in. Nieuwsgierig hoe we er de juiste strategie tegenover zetten? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Neem contact met ons op