Nieuws van LT Group

De arbeidsmarkt breekt record

Het aantal openstaande vacatures steeg afgelopen kwartaal opnieuw. Er zijn nu bijna evenveel vacatures als werklozen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de krapte op de arbeidsmarkt het afgelopen kwartaal naar een nieuwe recordhoogte gestegen. Het aantal openstaande vacatures steeg met 6.000 naar 284.000.Het aantal werklozen daalde met 11.000 naar 305.000.

Dat betekent dat er nu bijna evenveel vacatures zijn als werklozen. Gemiddeld staan tegenover iedere vacature nog maar 1,07 werklozen. Een jaar geleden waren dat er nog 1,4 en twee jaar geleden 2,2.

Ten opzichten van het vorige economische hoogtepunt in 2008 zijn er nu meer vacatures en minder werklozen. Vlak voor het uitbreken van de economische crisis, zakte het werkloosheidspercentage niet verder dan 3,6 procent – nu is dat 3,3 procent.
Daarbij is de arbeidsparticipatiegraad gestegen naar een historisch 82,6 procent. De hoogste binnen Europese Unie. 

Vooral in de sectoren informatie en communicatie, horeca en bouwnijverheid zijn veel vacatures. Bedrijven in die sectoren hebben gemiddeld zo’n 60 vacatures per 1.000 werknemers. In een CBS-enquête zegt een kwart tot een derde van de ondernemers in deze sectoren dat de tekorten een „belemmering” vormen voor de bedrijfsvoering.
Lees ook: NRC Arbeidskrapte bereikt omslagpunt

Door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn werkgevers sneller geneigd om personeel aan zich te binden met een vast dienstverband. Ongeveer 5,5 miljoen werknemers hebben nu een vast contract. Dat zijn er 193.000 meer dan een jaar eerder. Daarintegen is de groei van het aantal flexbanen is het afgelopen half jaar juist gestagneerd.

Dat merken ook uitzendbureaus. Afgelopen half jaar groeide het aantal banen via uitzendbureaus slechts met 1.000. In de eerste helft van vorig jaar was daar nog een toename van 16.000 banen, in het eerste half jaar van 2017 zelfs van 40.000.
Arbeidsmarktdeskundigen vermoeden dat de groei van vaste banen slechts een tijdelijk, conjunctureel effect is en dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt daarmee niet ten einde is. Andere spreken juist van een „comeback” van de vaste baan.

Opinie; Wat is u mening hierover?
LinkedIn – Geef hier u mening die u graag met andere wil delen.

Diensten

LT Group is een management- en detacheringsbureau met diensten als advies, detachering, training en opleiding. Vanuit onze labels Professionals, Academy als Consultancy verrichten wij specifiek maatwerk.

Onze bedrijfsvoering staat borg voor een persoonlijke aanpak met een meetbaar resultaat. Hiermee maken we het verschil tussen uitzenden en detacheren.

Bovendien heeft LT Group het volledige dienstenpakket in eigen beheer om zo op alle ontwikkelingen in te spelen. Wij zijn daarmee meer dan alleen de verbinding tussen uitdaging en oplossing.

Piet van der Linden

Piet van der Linden

Directeur - LT Group

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Contact

Postbus 444
2990 AK Barendrecht

085 30 30 299
info@lt-group.org
Privacyverklaring

Contact